overzicht

MEER DAN EEN LOGO OF WEBSITE

We herkennen het allemaal in communicatieland: “Ik wil een advertentie”, “Doe maar een viral”, “Ik heb nu eindelijk een facebook pagina”. Antwoorden op de essentiële vragen “waarom?” en “Wat is het aanbod dat gecommuniceerd moet worden?” blijven vaak achterwege. Dit verbaast mij altijd, want met een paar communicatiemiddelen bouw je nog geen merk.

Zo zal een architect ook nooit beginnen met het bouwen van een huis en het definiëren van de kleur van de bakstenen voordat er duidelijkheid is over alle eisen en wensen, zoals: Wat past bij je en welk budget heb je er voor over? Zoek je modern of klassiek, een huis aan de Vecht of leuke hoekwoning in Almere? Als de wensen duidelijk zijn, kan een architect de juiste oplossing vinden. Dan volgen de kleuren en materialen uiteindelijk bijna vanzelf.

Ik geloof dat het ook zo werkt in communicatie. Een sterk merk is consistent en herkenbaar. Dit komt vanuit een sterke basis en passende communicatiemiddelen. Alles is op elkaar ingespeeld en versterkt elkaar. Zo bouw je aan een echt merkenhuis. Dit is duidelijk het geval voor de Global Brands zoals Apple en McDonald’s. Ook in Nederland heb je prachtige merken die dit consequent doorvoeren, zoals AH, ING en Coolblue. Ja, denk je nu: “Grote merken, grote budgets.” Juist voor kleinere bedrijven met een beperkt budget is het nog belangrijker dat alles klopt en elkaar versterkt, van de beleving in de winkel of aan de telefoon t/m de website en de online advertenties.

Om een huis te bouwen volgt een architect een stappenplan. Voor een merk zou dit niet anders moeten zijn. Dus, het bouwen van een merk begint vanuit het fundament: namelijk de visie en het doel van het bedrijf. Dan pas kies je de stijl die het beste past (identiteit) en de plek waar komt het huis komt te staan (positionering). Als dit duidelijk in kaart is gebracht, dan zijn de materialen (de merkwaarden) en de bouwstenen (de communicatiemiddelen) om het huis te bouwen een logisch gevolg.

En dan staat het huis eindelijk! Maar ja, ieder huis moet onderhouden worden….En dus ook een website, facebook pagina of een grote campagne. Nu begint het echte bouwen aan je merk!