overzicht

NTVT: 125 jaar jong en klaar voor de toekomst

Eén van de oudste tijdschriften in Nederland, het NTVT (Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde) heeft heel wat meegemaakt in 125 jaar. Natuurlijk heeft de wereld niet stilgestaan en hebben tandartsen ook te maken met vele marktontwikkelingen en digitalisering. Hoe speel je als tijdschrift hierop in? En hoe kan je jezelf positioneren voor de komende jaren? Een interessant vraagstuk in een bijzondere markt – De CommunicatieArchitect ging de uitdaging aan. 

De uitdaging

In 2018 is de CommunicatieArchitect gevraagd om mee te denken hoe NTVT de modernisering slag kan maken, zonder het wetenschappelijke karakter en de rijke geschiedenis uit het oog te verliezen. Daarbij kwam ook de wens om maximaal aandacht te geven aan vernieuwing en de jonge lezer, zonder de loyale oude lezers uit het oog te verliezen.

Het bouwplan

Samen met de directie, redactie en de uitgever Prelum hebben we grote stappen gemaakt gedurende een paar sessies om de positionering van het NTVT aan te scherpen.

  1. Fundament van het NTVT: met een groot team van redactie, directie en raad van commissarissen hebben we de visie en de vernieuwde positionering bepaald. De rol van 23plusone was onmisbaar: we zijn van 4 diverse merkdriehoeken gekomen tot de nieuwe merkdriehoek van NTVT en een duidelijke visie voor de toekomst. Hiermee is ook de ambitie uitgesproken om van hét wetenschappelijke tijdschrift voor tandheelkunde te bewegen naar hét onafhankelijke wetenschappelijke platform voor tandartsen.
  2. Missie en kernwaarden: Tijdens de diverse sessies werd er steeds meer nadruk gelegd op de behoeften van de doelgroepen en welke rol het NTVT hierin vervult. Steeds belangrijker wordt het beschikbaar maken van aantrekkelijke én toepasbare kennis om de tandartsen te helpen excelleren in hun vak. Met duidelijk gedefinieerde kernwaarden zoals vernieuwend, invloedrijk, verbinden en aantrekkelijk, was een grote stap gemaakt – niet alleen voor de lezers, maar ook voor de interne organisatie.
  3. Een nieuwe identiteit: Bij deze nieuwe positionering hoort natuurlijk een nieuwe identiteit. Deze gaat veel verder dan een logo – het is een modulair systeem waar het logo verschillende vormen en kleuren kan aannemen. Het heeft een geheel nieuw gezicht gegeven aan het tijdschrift en de communicatie met de abonnees. De site wordt geheel aangepast (sept 2019 is dit nog in de maak). De projectbegeleiding, van briefing t/m de gehele visuele identiteit heeft De CommunicatieArchitect gedaan samen met Vandenberg concept en design. Het eindresultaat: een nieuwe uitstraling, passend bij de vernieuwde positie en een compleet huisstijlhandboek dat dé leidraad vormt voor alle personen, bureaus en uitgevers die een onderdeel van de communicatie en vormgeving vanuit NTVT op zich nemen – van factuur en uitnodiging tot het tijdschrift en online media.

Wat hebben we samen gebouwd?

“Naast de aanscherping van de visie en de nieuwe belofte, hebben we ook een geheel nieuw huisstijl ontwikkeld. Voor ons was Nanda ideaal om te zorgen voor een goede aansturing van het bureau voor de vormgeving. Eerder heb ik vergelijkbare trajecten zonder iemand als Nanda zien doen, het verschil met Nanda is enorm! Nanda’s rol als expert in samenwerking met het bureau en ons team was essentieel om het project vooruit te brengen en met succes af te ronden. Een strategische teamplayer, die zich 100% inzet voor de klant en ons project verder heeft gebracht dan we vooraf hadden gedacht. Alle bouwstenen van ons merk vielen op hun plek en we kunnen nu zelf verder bouwen. Het huis staat.”

Alexander Tolmeijer, directielid NTVT, september 2019